Leuke coöperatieve bordspellen: niet tegen elkaar, maar mét elkaar

Soms wil je niet tegen anderen spelen, maar met elkaar winnen van een gezamenlijke vijand. In dit blog staan coöperatieve bordspellen centraal. We kijken naar de leukste samenwerk spellen van dit moment.

Ben jij op zoek naar een leuk samenwerk spel? Lees dan snel over de top 8 leukste samenwerk spellen.

Waarom een bordspel met samenwerken?

De concurrentie kan hoog oplaaien bij wat begon als een vriendelijk bordspel. Vooral bij spellen waar er samengewerkt kan worden tegen iemand anders (lees: Risk) of waar je anderen nodig hebt (lees: Catan) kan het frustrerend zijn als je verliest na ruim 60 minuten te hebben gespeeld. Gelukkig zijn er bordspellen waarbij men moet samenwerken, zodat je samen als team wint. Óf verliest.

Als jij op zoek bent naar een samenwerkingsspel om samen te spelen met je vrienden, ben je aan het juiste adres. Check snel de top 8 van de leukste co-op bordspellen van nu.

De leukste coöperatieve bordspellen: top 8

De Legenden van Andor

Andor is een bordspel waarin samenwerking centraal staat. Om het kasteel te beschermen tegen gors, trollen en een kwaadaardige tovenaar moeten de helden slim samenwerken. De spelers kruipen in de huid van een snelle boogschutter, norse dwerg, krachtige krijger of wijze tovenaar. Door monsters te doden worden de helder sterker en krijgen ze geld voor betere uitrusting. Máár door monsters te doden gaat de teller sneller vooruit, zodat er minder tijd over blijft om het avontuur tot een goed einde te brengen. In Legenden van Andor zitten 5 avonturen die gespeeld kunnen worden. Er is ook de optie om zelf een avontuur te maken. Daarnaast zijn er verschillende uitbreidingen voor Andor, zoals Het Sterrenschild en Nieuwe helden.

Spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 60 ~ 90 minuten

Het Verboden Eiland

Volgens de mythe was het Verboden Eiland de verborgen schuilplaats van de Archeërs, een oude beschaving. Volgens de mythe beheersten de Archeërs de vier elementen: vuur, water, wind en aarde met vier schatten, namelijk het Kristal van Vuur, de Kelk der Oceaan, het Standbeeld der Wind en de Steen der Aarde. De Archeërs verborgen deze schatten zodat ze niet in verkeerde handen konden vallen. Het Verborgen Eiland zou bovendien zinken als indringers de schatten toch probeerden te vinden.

De spelers nemen de rol aan van een groep avonturiers die moet samenwerken om de vier schatten te vinden vóórdat het Verboden Eiland is gezonken en de schatten voor altijd verloren gaan. Weten jullie de schatten te vinden en het eiland via de helikopter levend te verlaten?

Spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 minuten

Pandemic

In Pandemic vormen de spelers gezamenlijk een team dat de wereld moet behoeden tegen vier virussen. Samen zullen jullie over de hele wereld moeten reizen om enerzijds de dodelijke ziektes onder de duim te houden en anderzijds te zoeken naar een vaccin. Lukt het jullie om op tijd medicijnen te ontwikkelen tegen de vier virussen en daarmee de wereld te redden?

Spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Speelduur: 50 minuten

Spirit Island

In Spirit Island nemen de spelers ieder de rol aan van een geest van het eiland. Het doel van de geesten (de spelers) is om het eiland te beschermen tegen de indringers die het eiland willen koloniseren. Elke speler heeft eigen, unieke krachten om dit voor elkaar te krijgen. Elke ronde beslissen de spelers samen welke krachten ze gaan inzetten. Door slim samen te werken kun je gebruik maken van gratis bonus-effecten die de krachten van de geesten nog sterker maken. Sommige krachten zijn snel en andere zijn traag, waardoor je vooruit moet plannen om de indringers succesvol af te weren. Spirit Island is een complexe, uitdagende co-op game.

Spelers: 1 tot 4 spelers
Leeftijd: Vanaf 13 jaar
Speelduur: 120 minuten

The Mind

The Mind is een kaartspel waarin je moet samenwerken zonder te communiceren. Het doel is om kaarten in oplopende volgorde te spelen, zonder te vertellen wat je in je hand hebt.

De regels zijn simpel. In het eerste level krijgt elke speler één kaart en het doel is om de kaarten in oplopende volgorde te spelen (er zijn 100 kaarten in totaal). Lukt dit, dan gaat het team naar de volgende ronde, waar elke spelers twee kaarten krijgt, enzovoorts. Wanneer iemand een kaart speelt terwijl iemand anders een lagere kaart in zijn hand heeft, verliest het team één leven.

Gelukkig kan je tijdens het spelen nieuwe levens en werpsterren krijgen (hiermee legt iedereen zijn laagste kaart af). Heb je geen levens meer? Dan is het game over voor alle spelers.

The Mind is een zuur uniek, laagdrempelig spel. Zeker de moeite waard om aan te schaffen!

Spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten

Mysterium

Los gezamenlijk het mysterie op in Mysterium. Je wint of verliest dus samen. Het doel van het spel is om te ontdekken wat er is gebeurt met de geest die rondwaart in het landhuis. Eén van de spelers speelt als geest en de andere spelers zijn helderzienden die met de geest kunnen communiceren.

Door middel van visioenen stuurt de geest boodschappen naar de helderzienden. Samenwerking en wat gokwerk zijn nodig om Mysterium tot een goed einde te brengen. Lukt het jullie om het mysterie op te lossen en de geest eindelijk rust te geven?

Spelers: 2 tot 7 spelers
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Speelduur: 40 minuten

Lord of the Rings: Journeys in Middle-Earth

Dit samenwerkingsspel wordt gespeeld in combinatie met een app, zodat één tot vijf spelers het gezamenlijk tegen de monsters van Midden-Aarde kunnen opnemen. Elk avontuur uit Journeys in Middle-Earth is onderdeel van een grotere campagne. Gebruik je vaardigheden om de uitdagingen tijdens de gevaarlijke avonturen te overwinnen. Gebruik de app om het uitgestrekte landschap vorm te geven en de vijanden te besturen. Met Journeys in Middle-Earth schrijf je zelf een uniek verhaal in de fantastische wereld van J.R.R. Tolkien.

Spelers: 1 tot 5 spelers
Leeftijd: Vanaf 15 jaar
Speelduur: 60 minuten

Gloomhaven: Jaws of the Lion

Jaws of the Lion is een stand-alone bordspel dat zich afspeelt voor de gebeurtenissen van Gloomhaven. Iedere spelers kiest één van de vier helden: de Valrath Red Guard (crowd control, tank), de Inox Hatchet (ranged damage), Human Voidwarden (support, mind-control) of Quatryl Demolitionist (melee damage, obstacle manipulation). Deze karakters kun je bovendien ook gebruiken in Gloomhaven.

Gedurende 25 scenario’s ontvouwt het verhaal van Gloomhaven: Jaws of the Lion zich, waarbij de eerste 5 scenario’s dienst doen als tutorial om de fijne kneepjes van het spel onder de knie te krijgen. In tegenstelling tot Gloomhaven, wat lastiger is om te leren en veel tijd kost om op te zetten, is Jaws of the Lion een stuk simpeler dankzij de handige tutorials en er hoeft geen bord opgezet te worden: je speelt op het meegeleverde boek. Dit scheelt een hoop tijd en maakt Gloomhaven voor een groter publiek toegankelijk. Een echte aanrader voor liefhebbers van RPG’s en fantasy.

Spelers: 1 tot 4 spelers
Leeftijd: Vanaf 14 jaar
Speelduur: 30 tot 120 minuten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *