Bordspellen vergelijken: Vind het perfecte spel voor jou!

Bordspellen bestaan al zo lang als de menselijke beschaving zelf. Je zou dus kunnen zeggen dat het een van onze favoriete manieren is om ons te vermaken. Wanneer je op zoek bent naar het perfecte bordspel, is het goed om ook te denken aan wat de mensen met wie je het wilt spelen leuk vinden. Tegenwoordig is er zoveel keuze, van klassieke bordspellen tot crowdfunded bordspellen met een gelimiteerde opgave, dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken. Daarom gaan we hier op een rijtje zetten waar je op moet letten bij het kiezen van een bordspel.

Wat wil jij uit een bordspel?

Een bordspel moet natuurlijk in de eerste plaats leuk zijn, maar toch is het goed om je af te vragen wat je nog meer wilt van je bordspel. Wil je een leuke avond met de hele familie? Dan is het goed om te kijken naar spellen die ook geschikt zijn voor kinderen. Maar als je een bordspelavond met je vrienden wil hebben, dan is een humoristisch spel misschien een betere keuze. Er zijn dus een aantal dingen waar je aan moet denken.

Bordspellen vergelijken

Kort gezegd zijn de dingen waar je op moet letten bij een bordspel vergelijken: duur, spelers, leeftijd, thema, complexiteit, educatieve inhoud, competitief of coöperatief, prijs en mechanisme.

  • Duur
    Op de doos van een bordspel kun je zien hoe lang een gemiddeld potje duurt. Dat is handig omdat of je niet altijd evenveel tijd hebt om te spelen. Een complexer spel zal bijvoorbeeld beter zijn voor een dag wanneer je de tijd hebt om er echt voor te gaan zitten.
  • Spelers
    Hoeveel mensen gaan meedoen met het spel? Sommige spellen hebben niet meer dan 3 spelers nodig, terwijl andere spellen juist weer beter zijn voor grotere groepen. Het is dus belangrijk om in je hoofd te houden hoeveel spelers er mee gaan doen.
  • Leeftijd
    Op de doos kan je ook zien vanaf welke leeftijd het spel gespeeld kan worden. Dat is niet alleen belangrijk omdat ingewikkeldere spellen te moeilijk kunnen zijn voor jonge spelers, maar ook omdat sommige spellen thema’s hebben die niet geschikt zijn voor kinderen.
  • Thema
    Net zoals met films, heeft elk bordspel zijn eigen thema. En niet elk thema zal jou of je medespelers liggen.
  • Complexiteit
    Hoe complex is het spel? Niet alleen het mechanisme, maar ook het verhaal. Het is belangrijk als jongere spelers meedoen dat ze het spel kunnen begrijpen. Maar het is ook belangrijk omdat je niet altijd de tijd hebt voor een complex spel.
  • Educatieve inhoud
    Als je een spel zoekt om met de familie te doen, heeft het meerwaarde om te kijken naar of een spel ook educatieve inhoud heeft.
  • Competitief of coöperatief
    Bijna alle bordspellen hebben een competitief onderdeel, maar niet alle bordspellen gaan om een competitie tussen de spelers zelf. Er zijn ook spellen waar je juist als groep moet samenwerken om of het spel te verslaan, zoals bijvoorbeeld Cluedo.
  • Prijs
    Uiteindelijk is de prijs natuurlijk ook een factor die je in het hoofd moet houden. Meestal zijn oudere bordspellen goedkoper dan nieuwere bordspellen, maar ook hetzelfde bordspel kan verschillende prijzen in verschillende winkels hebben. Om te zorgen dat je nooit te veel betaald, kan je bordspelprijzen.nl gebruiken om de beste prijs te vinden. Zo kan je de prijs van een bordspel vergelijken op meerdere websites.

Het mechanisme van een bordspel is een complexer onderwerp, dus daar gaan we nu dieper op in.

Wat voor bordspellen zijn er eigenlijk?

Je kunt bordspellen opdelen in een aantal groepen, gebaseerd op welk mechanisme ze gebruiken: kaartspel, dobbelspel, strategiespel, taalspellen, rollenspelen en stress spellen.

  • Kaartspellen
    Bij deze bordspellen zijn kaarten verzamelen en gebruiken het belangrijkste onderdeel van het spel. Soms zijn dit standaard speelkaarten, maar meestal zijn het kaarten speciaal ontworpen voor het spel.
    Voorbeelden:
    Machiavelli
    Clank!
    Bunny Kingdom
  • Dobbelspellen
    Dit zijn bordspellen waarbij dobbelstenen centraal staan. Je kunt hierbij denken aan spellen waar je een pion van een kant naar de andere kant van het bord moet krijgen, maar er zijn verschillende manieren dat dobbelstenen in een spel gebruikt kunnen worden.
    Voorbeelden:
    Sagrada
    Yatzee
    Ganzenbord
  • Strategiespellen
    Dit zijn wat moeilijkere spellen. Bij deze spellen is je strategische geest het belangrijkst.
    Voorbeelden:
    Risk
    Schaken
    Stratego
  • Taalspellen
    Bij deze spellen is je kennis van taal het belangrijkst. Het kan onder andere gaan om spellen waar je woorden moet vormen of raden.
    Voorbeelden:
    30 Seconds
    Scrabble
    Last Word
  • Rollenspellen
    Bij deze spellen is het vooral de verbeelding van de spelers die het spel gaande houden. Je kunt denken aan spellen waarbij alle spelers bepaalde rollen op zich nemen. Of spellen waar spelers samen een verhaal doorlopen.
    Voorbeelden:
    Dungeons & Dragons
    Arkham Horror
    Deception: Murder in Hong Kong
  • Stress spellen
    Dit zijn spellen waar de druk op de spelers worden gezet. Of het nou gaat om een spel waar je binnen een bepaalde tijd je zet moet maken, een spel waar iedereen tegelijkertijd hetzelfde doel probeert te halen, of een spel waar je zet net zo lang kan duren als jij wilt, met het risico dat je alles verliest als je te lang doorgaat.
    Voorbeelden:
    Kitchen Rush
    Shadows of Amsterdam
    Zombie Dice

Bij de meeste spellen worden meerdere mechanismen toegepast, maar er zal over het algemeen wel een zijn die de overhand heeft, dus het loont om te weten welk mechanisme jou meer ligt.

Het beste bordspel kiezen

Uiteindelijk gaat het allemaal om wat jij van een bordspel wilt. Met wie speel je? Waar en wanneer? En wat wil jij uit die ervaring halen? Dat zijn allemaal overwegingen die je moet maken voordat je een bordspel kan kiezen. Natuurlijk is dat helemaal persoonlijk, maar hopelijk heeft deze blog je een idee gegeven van hoe je het beste bordspel voor jou en je medespelers kunt kiezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *