7 leukste bordspellen voor volwassenen

Bordspellen zijn niet alleen leuk om samen met je gezin te spelen. Een avondje bordspellen spelen met een groepje vrienden kan voor grappige momenten zorgen – zeker met Cards Against Humanity, daarover straks meer! In dit blog delen we de leukste kaart- en bordspellen voor volwassenen.

Laten we direct met Cards Against Humanity beginnen:

Humor voor de hele groep met Cards Against Humanity

Cards against humanity

In het kaartspel Cards Against Humanity krijgt elke speler 10 witte kaarten en begint één speler als ‘Card Czar’. Deze trekt een zwarte kaart waarop een vraag staat. Deze wordt hardop voorgelezen waarop de spelers deze zwarte kaart moeten beantwoorden door een witte kaart te geven aan de Card Czar. Van alle witte kaarten kiest de Card Czar het antwoord dat hij het grappigst vind. Het antwoord wordt gedeeld met de groep en degene van wie het antwoord was verdient een punt.  Alle spelers trekken nu weer een nieuwe witte kaart van de stapel, zodat iedereen weer 10 kaarten heeft. Degene links naast de huidige Card Czar wordt deze ronde de Card Czar. Dit kaartspel voor volwassenen is vooral voor diegenen die wel tegen wat grove humor kunnen!

Kennis is macht met 30 Seconds

30 seconds bordspel

30 Seconds is een bekend partyspel wat je speelt in teams van minimaal 2 personen. Elke ronde trekt de vragensteller van één team een kaart. De vragensteller leest de vijf begrippen die op de kaart staan en moet deze omschrijven zonder het begrip te noemen. Elk begrip dat door het team wordt geraden levert één stap op het speelbord op. Na 30 seconden is de beurt voorbij en trekt de vragensteller van het volgende team een kaart en zijn zij aan de beurt.

Er zijn enkele regels voor de vragensteller:

  • Je mag geen deel of naam noemen die in het begrip voorkomt
  • Je mag het begrip niet uitspellen
  • Je mag geen vertalingen gebruiken
  • Je mag niet wijzen

Officieel wordt er voorafgaand aan de beurt met een dobbelsteen geworpen, die 0, 1 of 2 strafpunten oplevert. Als je alle 5 begrippen goed hebt, maar strafpunten hebt geworpen, mag je minder stappen vooruit zetten. Het doel van het spel is om als eerste bij de finish te zijn.

Thema’s die in 30 Seconds aan bod komen zijn onder andere tv, sport, muziek, steden en acteurs. Er zit dus voor iedereen wel wat tussen waar hij of zij verstand van heeft.

Het leuke aan 30 Seconds is de tijdsdruk, de competitie en het samenwerkings-element.

Samen de wereld redden in Pandemic

Pandemic cooperatief bordspel

In Pandemic speel je niet tegen elkaar, maar als één team. Je wint met z’n allen, of gaat met z’n allen ten onder. In dit bordspel voor volwassenen strijd je gezamenlijk tegen vier virussen die de wereld bedreigen. Je moet voor elk virus een geneesmiddel ontwikkelen. Lukt dit op tijd, dan win je. Raakt echter de wereld overspoelt door de virussen, dan verlies je met z’n allen.

Het is een leuk spel waarbij iedere speler een eigen rol met een specifieke vaardigheid krijgt. Je moet goed samenwerken en vooruit kunnen plannen om Pandemic te winnen.

De kolonisten van Catan: de tijdloze klassieker

Kolonisten van Catan

Grote kans dat je al eens Catan hebt gespeeld. In dit strategische bordspel is het de bedoeling dat je als eerste 10 overwinningspunten weet te behalen. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt dorpen (1 punt) of steden (2 punten) bouwen. Of je kunt een overwinningspuntenkaart trekken uit de stapel met ontwikkelingskaarten. Ook zijn er twee opdrachten die punten opleveren: de langste handelsroute (2 punten) of de grootste riddermacht (2 punten). Let op, als iemand anders nadat jij deze opdracht hebt behaald een langere route of meer ridders krijgt gaat de opdracht, inclusief punten, naar die persoon.

Iedere speler begint met 2 dorpen en 2 wegen, die je mag plaatsen waar je wilt. Als je ze tactisch plaatst zorg je dat je zelf bij een groot deel van de grondstoffen kan én andere spelers later kan dwarsbomen door ze af te snijden met wegen.

Kolonisten van Catan staat garant voor urenlang speelplezier. Ook zijn er diverse uitbreidingen. Al met al is Catan één van de leukste gezelschapspellen voor volwassenen.

Griezelen met Weerwolven van Wakkerdam

Weerwolven van Wakkerdam kaartspel

Een andere aanrader is Weerwolven van Wakkerdam. Wel moet je met een grotere groep zijn om dit spel te kunnen spelen: je hebt tenminste 8 spelers nodig en het kan tot wel 18 personen worden gespeeld.

In dit kaartspel moeten burgers de weerwolven in hun midden zien te ontmaskeren. Elke nacht maken de weerwolven namelijk één slachtoffer. De tijd tikt. Zullen de burgers de weerwolven weten te ontmaskeren, of zorgen ze er met misleiding en leugens voor dat er een onschuldige burger wordt geëlimineerd?

Weerwolven van Wakkerdam wordt door een spelleider gestuurd. Iedere speler krijgt een rol. Je kunt een burger, weerwolf of één van de speciale karakters zijn (heks, jager of onschuldig meisje). De spelleider geeft aan dat iedereen ’s nachts zijn ogen dicht moet doen en roept dan de karakters op. Als je wordt opgeroepen doe je jouw ogen op en kun je op dat moment jouw speciale eigenschap uitvoeren. Aan het einde van de nacht stemmen de weerwolven (zonder geluid te maken) wie van de burgers wordt geëlimineerd.  Als het weer dag is doet iedereen zijn ogen open en wordt gestemd wie van de burgers eigenlijk een weerwolf is. De speler die de meeste stemmen krijgt wordt geëlimineerd. De weerwolven doen dus zelf ook mee en kunnen de nietsvermoedende burgers akelig om de tuin leiden…

Weerwolven van Wakkerdam is altijd erg leuk om te spelen, zeker als je er ook de juiste sfeer voor kunt creëren (griezelige muziek, gedimd licht…). Aanrader!

Bonus: Secret Hitler

Secret Hitler kaartspel

We konden ‘m niet weglaten: Secret Hitler. In dit spel nemen de liberalen het op tegen de fascisten. Het doel van de fascisten is om de macht te grijpen en een Nazi-rijk te creëren. De liberalen moeten dit voorkomen. De enige manier om dat te doen is door erachter te komen wie Hitler is.

Het spel wordt gespeeld met 5 tot 10 mensen. De spelers worden in het geheim verdeeld in twee teams, alleen de fascisten weten van elkaar dat ze in hetzelfde team zitten. Enkel als de liberalen elkaar leren vertrouwen kunnen ze met genoeg stemmen de verkiezingen de gewenste richting op sturen.

Net als bij Weerwolven van Wakkerdam moet je flink bluffen en liegen om je ware intenties verborgen te houden. Op den duur weet je niet meer wie je kunt geloven. Een leuk spel om met een groep vrienden te spelen!

Ontmasker spionnen in Codenames

Codenames bordspel

In Codenames zijn er twee rivaliserende geheime diensten die de geheime identiteit van 25 spionnen kennen. De teamgenoten kennen deze spionnen enkel bij hun codenaam.

Beide teams gaan de strijd aan om als eerste contact te leggen met hun spionnen. Elk hoofd van de geheime dienst geeft aanwijzingen door één woord te noemen dat van betrekking is op meerdere woorden die op tafel liggen. Zijn teamgenoten moeten proberen om woorden van hun kleur te raden, zonder daarbij spionnen van de tegenstander aan te wijzen.

Codenames is een uniek woordspel waarbij je woordassociaties moet maken. Doordat er ruim 400 verschillende woorden in het spel zijn heeft dit spel voor volwassenen een hoge herspeelbaarheid.

Codenames is het leukste om in teams te spelen van ten minste 4 personen per team.

Leuke spelletjes voor volwassenen

Hopelijk heeft dit blog je geïnspireerd om binnenkort een avond met vrienden te organiseren en één van de bovenstaande spellen te spelen. Welk spel uit deze lijst is jouw favoriet? Check bordspelprijzen.nl voor de laagste prijs.

Mis je nog een absolute topper die we moeten toevoegen aan deze lijst? Laat het weten in de reacties hieronder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *