De spannendste escape room bordspellen: top 4

Zin om samen aan de slag te gaan en een mysterie op te lossen? Bij Bordspelprijzen.nl zijn we dol op escape room bordspellen; de spanning en het samenwerken maken deze bordspellen enorm leuk om te doen. In dit blog delen we een top 4 aan escape room bordspellen zodat jij gemakkelijk ziet wat de leukste escape room spellen zijn.

Wat zijn escape room spellen?

Escape room bordspellen zijn enorm populair. Een escape room bordspel wilt niet zeggen dat je moet ontsnappen uit een kamer (wat bij de escape rooms het geval is). Het houdt in dat je samen een puzzel of mysterie moet oplossen aan de hand van de inhoud van het spel.

Kenmerken van escape room bordspellen zijn:

  • Al puzzelend moet je een mysterie of puzzel oplossen
  • Je moet verborgen hints ontdekken en gebruiken
  • Het zijn coöperatieve spellen; iedereen werkt samen

Bij alle escape room spellen die we gaan behandelen krijg je een doos met daarin alles wat je nodig hebt. Soms heb je nog wel aanvullend materiaal nodig, zoals je smartphone of een kladblok. Je krijgt vaak een boekje, een stapel kaarten en de andere benodigdheden om het mysterie op te lossen. Je moet op zoek naar de hints uit het spel om het raadsel op te lossen. Hoe sneller jullie het mysterie oplossen, des te beter de score. Escape room spellen zijn een enorm leuke invulling van je avond. Perfect voor op een avond met vrienden, zelfs leuk als ze niet van standaard bordspellen houden. Laten we gauw kijken naar het eerste escape room bordspel op de lijst!

EXIT: De dode in de Orient Express

In dit spel van EXIT (De Dode in de Orient Express) moet je een moord oplossen in een trein. Deze uitdagende, coöperatieve escape room stelt jullie op de proef om binnen anderhalf uur alle puzzels op te lossen en de codes te kraken. Hulpkaarten geven hints om jullie op het goede spoor te zetten. Dit spel van EXIT biedt een intense beleving en is bijzonder geschikt voor echte puzzelaars en liefhebbers van het escape room-genre. Houd er wel rekening mee dat dit spel slechts eenmaal speelbaar is, doordat je het speelmateriaal moet beschrijven, vouwen of afscheuren. Echter is dat juist één van de zaken die dit zo’n leuk escape room spel maken!

Spelers: 1 – 4 spelers
Speelduur: 1 tot 1,5 uur
Leeftijd: vanaf 12 jaar

Unlock!

In dit escape room spel, genaamd Unlock!, wordt een ware escape room in huis gehaald, met niets anders dan kaarten en de incidentele input vanaf de companion app op smartphone of tablet. Het spel zit zo goed in elkaar dat het voelt alsof je werkelijk zelf in het spel zit.

Elke set van Unlock! Bestaat uit een kaartspel, met nummers op de achterkant en kleurrijke illustraties op de voorkant. Je begint met een kamerkaart die het thema bepaalt (van oeroude tempels tot circussen). Op zo’n kamerkaart staan allerlei letters en cijfers. Je zoekt de corresponderende nummers op in de kaartenstapel en legt ze uit. Hiermee bouw je de ruimte op die verkent dient te worden. Kaarten kunnen van alles uitbeelden, van gesloten deuren tot aan mechanismen die met de app opgelost kunnen worden. Om gebruik te maken van voorwerpen tel je de nummers die op de kaarten staan bij elkaar op en kijk je of er een kaart is die bij die som past. Door al dit gepuzzel en gezoek voelt het alsof je je daadwerkelijk in een fysieke ruimte bevindt terwijl je op zoek bent naar aanwijzingen.

Unlock! is een erg leuk escape room spel dat zich ook leent voor de beginnende puzzelaars die eens willen zien of zo’n escape room spel wat voor ze is. Bovendien wordt er door de uitgever ook een print-and-play versie aangeboden. Hiermee kun je gratis een paar kortere avonturen printen om te kijken of het volledige spel interessant voor je is. Let er wel op dat je de prints maak op hoge resolutie en in kleur. 

Spelers: 2 – 6 spelers
Speelduur: 1 uur
Leeftijd: vanaf 10 jaar

Deckscape: The mystery of Eldorado

Veel escape room spellen, zowel fysiek als de bordspel-varianten, komen vaak neer op een korte reeks cijfers of letters. Deckscape pakt het anders aan. Elke puzzelkaart bevat alle noodzakelijke informatie en een vraag. Als je denkt dat je het antwoord weet draai je de kaart om, om te zien of je gelijk had. Elk fout antwoord wordt genoteerd terwijl je verder speelt, pas aan het einde van het spel worden de fouten opgesteld (elk fout antwoord kost je 2 punten). Hiermee wordt voorkomen dat je vast komt te zitten bij een enkele puzzel (en zodoende wordt een hoop frustratie bespaart). Deckscape zorgt voor een soepele ervaring met vertakkende verhaalbeslissingen en zelfs meerdere eindes. Kortom, een aanrader!

Spelers: 1 – 6 spelers
Speelduur: 30 – 90 minuten
Leeftijd: vanaf 12 jaar

Escape Room: The Game

Kan jij het hoofd koel houden in spannende situaties? Dan is Escape Room: The Game iets voor jou!

Wat ook erg tof gedaan is, is dat je bij dit escape room bordspel veel fysieke onderdelen krijgt. Dit versterkt dus het gevoel dat je écht in een escape room zit. Zo zorgt de Chrono Decoder voor de nodige spanning dankzij een aftelklok en decodergidsen die aan de zijkanten zijn gegraveerd.

Het spel Escape Room: The Game biedt drie kamers, waarbij je in elke kamer drie codes moet kraken in een uur tijd. Dit doe je door plastic sleutels in de decoder te steken. Elke sleutel is gemarkeerd met een combinatie van cijfers, vormen, letters of richtingen. De methode om de codes te achterhalen bevat meerdelige puzzels waar je doorzettingsvermogen, logica en wat lateraal denken voor nodig zult hebben. Dit escape room bordspel is perfect voor 5 spelers, omdat elke speler tegelijkertijd aan een onderdeel kan werken.

Spelers: 3 – 5 spelers
Speelduur: 1 uur
Leeftijd: vanaf 16 jaar

Nóg meer spannende escape room bordspellen?

Hierboven las je over enkele van de spannendste, meeslependste escape room bordspellen die we vanuit Bordspelprijzen aanbieden. Toch zijn er natuurlijk nog veel meer escape room spellen voor de echte puzzelaars en escape room liefhebbers! Check Bordspelprijzen.nl voor een compleet overzicht van het aanbod aan (escape room) bordspellen dat we aanbieden. We vergelijken direct de prijs van diverse aanbieders voor je, zodat je altijd het meest scherp geprijsde bordspel vindt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *