De leukste kaartspellen: top 6

Niet altijd heb je zin en tijd om een bordspel klaar te zetten. Sommige bordspellen, zoals Gloomhaven en Pandemic Legacy, kosten redelijk wat tijd om klaar te zetten. Als je vrienden op bezoek hebt en je wilt gewoon snel een leuk spel spelen, kan een kaartspel uitkomst bieden.

Speciaal om die reden schreven we dit blog over de leukste en beste kaartspellen die op dit moment veel worden gespeeld.

Het voordeel van kaartspellen

Kaartspellen zijn over het algemeen snel klaar te leggen, er hoeft immers geen speelbord en slechts een beperkt aantal attributen klaargelegd te worden. Ook zijn kaartspellen vaak eenvoudig uit te leggen, terwijl ze toch voldoende diepgang bieden. Denk maar aan spellen als The Mind of Sushi Go. Grappig, makkelijk uit te leggen, makkelijk te spelen én toch voldoende complexiteit en diepgang; dat is wat een goed kaartspel bied!

Hier komen ze, de beste kaartspellen van dit moment!

De top 6 leukste kaartspellen

The Game

In het kaartspel The Game win je samen… of verlies je met z’n allen. De tegenstander is hier namelijk het spel zelf. De regels zijn eenvoudig, maar winnen is zeker niet makkelijk. Je zult afspraken moeten maken en goed moeten samenwerken om alle kaarten te kunnen spelen.

In het midden van de tafel ontstaan vier stapels met kaarten. Twee stapels moeten in waarde oplopen, van 1 tot 99, en twee stapels moeten dalen, van 100 naar 2. Het is aan de spelers om alle kaarten af te leggen. Je speelt steeds een hogere of lagere kaart en probeert daarbij alle kaarten weg te spelen.

Het is een uitdagend en verslavend kaartspel. Makkelijk om uit te leggen en snel om te spelen.

Machi Koro

In Machi Koro is het doel om jouw stad uit te breiden. Je verdient geld door nieuwe gebouwen te plaatsen en tegelijkertijd wil je ook wat geld zien te krijgen van je tegenstanders. Het doel: jouw stad de grootste maken van de regio.

Machi Koro is een snel dobbelspel. Het is aan de spelers om met gebouwkaarten een eigen stad op te bouwen. Iedere speler start met twee startgebouwen en vier bezienswaardigheden. In jouw beurt gooi je de dobbelsteen, wat bepaald welk gebouw wordt geactiveerd. De kleur van een geactiveerd gebouw bepaalt wanneer én door wie er wordt uitbetaald. Jouw gebouwen kunnen dus ook in de beurt van medespelers actief worden. Met het geld dat je hebt verzameld kun je aan het einde van jouw beurt een nieuw gebouw uit de voorraad kopen, of een bezienswaardigheid activeren. Deze zorgen voor extra voordelen. De speler die als eerste zijn vierde bezienswaardigheid activeert, wint het spel.

Exploding Kittens

Een erg leuk kaartspel! Exploding Kittens zal je zeker aan het lachen krijgen door alle gekke kaarten en artwork die in het spel zitten.

Het speelt simpel: elke beurt speel je een kaart en trek je een kaart. Trek je aan het einde van jouw beurt een Exploding Kitten kaart, dan ben je af. Tenzij je een ontmantel-kaart kan spelen, je maakt daarmee de ‘bom’ onschadelijk. Er zijn diverse kaarten die het spel interessant maken, zoals kaarten waarmee je een beurt overslaat, een andere speler aanvalt of een Exploding Kitten kaart op een andere plaats in de trekstapel stopt.

Exploding Kittens is erg makkelijk uit te leggen en een potje is snel gespeeld. Daarnaast is het gewoon een erg grappig spel, een aanrader dus!

Arkham Horror: The Card Game

Arkham Horror: The Card Game is ongekend populair geworden ten tijde van de lockdown als gevolg van COVID-19. Dit heeft ermee te maken dat je het spel ook in je eentje kan spelen.

Het is een coöperatief kaartspel dat zich afspeelt in de horrorwereld van H.P. Lovecraft. De ‘Ancient Ones’ zoeken toegang tot de wereld van de mensen en het is aan jou (en een eventuele tweede onderzoeker, of tot vier spelers als je twee keer het spel hebt) om mysteries en samenzweringen aan het licht te brengen.

Jouw acties bepalen niet alleen het spelverloop, keuzes worden zelfs overgedragen naar andere spellen in dezelfde campagne. Arkham Horror het kaartspel daagt je uit om je innerlijke demonen te overwinnen. Zal het jou lukken om de wereld te beschermen tegen de Ancient Ones, of wordt je tot waanzin gedreven?

Het leuke aan Arkham Horror zijn de leuke spel-elementen. Het is een kaartspel met deckbuilding mechaniek, wat niet te ingewikkeld is. En zoals gezegd is het leuk om met z’n tweeën of solo te spelen.

De scenario’s zijn verassend en er zijn bovendien diverse uitbreidingen, wat de herspeelbaarheid van dit spel aanzienlijk bevordert. Een echte aanrader, mits je natuurlijk van het Lovecraft-thema houd!

Century: Golem Edition

Opvallend aan Century: Golem Edition is natuurlijk het fraaie artwork. Het spel speelt hetzelfde als Centruy: Spice Road maar de artwork en tokens hebben een ander thema. Persoonlijk vind ik het leuker om golems te verzamelen dan specerijen, maar dat moet ieder voor zich weten.

In dit leuke kaartspel speel je als een kristalhandelaar die als eerste een reeks golems moet zien te verzamelen. Het kaartspel bevat een engine building mechaniek, wat inhoud dat de kaarten in je hand elkaar zullen moeten versterken. Je krijgt dus een soort reeks van kaarten die goed met elkaar samenwerken. Enkel dan kun je aan alle benodigde kristallen komen om een nieuwe golem aan je verzameling toe te voegen.

Je kan in jouw beurt één van deze vier acties uitvoeren:

  • Een nieuwe kaart aan je hand toevoegen
  • Een kaart uit je hand spelen
  • Een golem kopen
  • Rusten (om je afgelegde handkaarten weer terug te pakken)

De speler die als eerste zijn vijfde golem koopt zorgt ervoor dat de laatste ronde ingaat. Wie na de laatste ronde de meeste overwinningspunten heeft, wint! Makkelijk uit te leggen, redelijk snel te spelen en toch voldoende diepgang en strategie om ook na tientallen potjes nog leuk te blijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *