Dé meest populaire bordspellen van dit moment!

De doorgewinterde bordspellen-fanaat zal vast het volgende herkennen: je hebt nu al zo vaak jouw nieuwste, favoriete spel gespeeld dat je op zoek bent naar iets nieuws. Het is altijd lastig om een spel te vinden dat perfect aansluit bij wat je zoekt. Vaak kom je er pas echt achter of het bordspel je bevalt nadat je een potje of twee hebt gespeeld. Speciaal om je op weg te helpen in jouw zoektocht naar het vinden van een nieuwe boardgame delen we de meest populaire bordspellen van dit moment. Hier zit er vast een voor je tussen!

Laatst geüpdatet op: 14-10-2020

Populaire bordspellen – Top 5

Dixit

Dixit bordspel

Voor dit gezellige bordspel moet je jouw fantasie de vrije loop geven. In dit populaire bordspel gaat het er namelijk om dat je duidelijke omschrijvingen geeft voor jouw plaatjes. Máár, zijn je omschrijvingen echter té duidelijk, dan zullen de andere spelers er met de meeste punten vandoor gaan.

In Dixit krijgt iedere speler zes kaarten. Op elk kaartje staan fantasierijke plaatjes en droomachtige afbeeldingen. Degene die aan de beurt is kiest een kaart uit zijn hand en omschrijft die kaart. Je mag lekker fantaseren, maar zorg er wel voor dat tenminste één andere persoon kan raden welke kaart bij jouw omschrijving past.

Nu leg je jouw kaart gesloten op tafel neer. De andere spelers kiezen elk één kaart uit hun eigen hand die enigszins past bij jouw omschrijving. Hierna worden de kaarten goed geschud en omgedraaid. De andere spelers moeten nu een kaart kiezen waarvan zij denken dat deze van de startspeler is. Echter verdient de startspeler enkel punten wanneer minimaal één speler (en niet iedereen) voor zijn kaart kiest. De andere spelers kunnen nu ook punten ontvangen, namelijk als er wordt gekozen voor hun kaart.

Aantal spelers: 3 tot 6 spelers
Speelduur: ~30 minuten
Leeftijd: 8 jaar en ouder
Genre: Partyspel

Azul

Azul

Azul is ook een van de meest populaire bordspellen van dit moment. Het is een abstract, strategisch bordspel waarbij je tegels op bepaalde manieren probeert te combineren op jouw speelbord. Des te meer tegels naast elkaar liggen, des te groter wordt de beloning.

Azul is momenteel razend populair, dat blijkt onder andere uit de hoeveelheid nieuwe versies en uitbreidingen die er inmiddels voor het spel zijn:

In het spel Azul leg je iedere beurt een tegel aan op jouw eigen spelbord. Aan het einde van elke ronde mag je de tegels op het paleis leggen. Des te meer tegels er naast elkaar liggen, des te meer punten je behaald. Echter is dat nog niet gemakkelijk. Je mag namelijk maar één type tegel in dezelfde rij en kolom hebben liggen. Hierdoor wordt het steeds lastiger om dezelfde soorten tegels aan te leggen.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ~40 minuten
Leeftijd: 8 jaar en ouder
Genre: Abstract spel / Strategisch spel

Arkham Horror: The Card Game

Arkham Horror kaartspel

Oké, technisch gezien natuurlijk geen bordspel, maar deze mocht toch niet in de lijst ontbreken omdat het spel momenteel razend populair is.

In Arkham Horror: The Card Game neem je het in je eentje (of met z’n tweeën) op tegen de Ancient Ones: bovennatuurlijke wezens die toegang willen tot onze wereld. Om hen tegen te houden moet je samenzweringen ontrafelen en mysteries oplossen.

Elke ronde in Arkham Horror bestaat uit vier fases:

  • Mythos fase
  • Investigation fase
  • Enemy fase
  • Upkeep fase

In de Mythos fase leg je één doom token op de agenda-kaart. De agenda symboliseert hoever het spel is mijn zijn duistere, snode plannen. Zijn er net zoveel doom tokens in het spel als het aantal dat staat aangegeven op de agenda-kaart, dan gaat het spel door naar de volgende fase van het ‘masterplan’. Er wordt dan een actie uitgevoerd (meestal niet gunstig voor de spelers) en er komt een nieuwe agenda kaart.

Dan de investigation fase, hier draait het in feite om. Tijdens deze fase moeten de spelers acties uitvoeren, zoals het pakken van resource tokens, vaardigheden gebruiken, onderzoek uitvoeren, bewegen, kaarten spelen, of vijanden aanvallen of ontwijken.

Tijdens de enemy fase kunnen vijanden de spelers aanvallen mits zij ‘engaged’ zijn. De vijanden raken de spelers en doen zowel levenspunten als ‘sanity’ schade – komt de sanity of levenspunten van een speler op 0, dan verliest hij het spel direct.

In de upkeep fase worden alle kaarten weer rechtgedraaid (zoals vijanden die hebben aangevallen). Iedere speler krijgt één resource en mag een kaart van zijn trekstapel pakken (maar mag niet meer dan 8 kaarten in de hand hebben). Hierna start weer de Mythos-fase.

Arkham Horror is een echte aanrader, zowel om solitair of met z’n tweeën te spelen.

Aantal spelers: 1 tot 2 personen
Speelduur: ~90 minuten
Leeftijd: 12 jaar en ouder
Genre: Kaartspel / Roleplaying spel

Gloomhaven

Gloomhaven bordspel

De liefhebber van strategische bordspellen én fantasy vind in Gloomhaven de perfecte match! Dit spel speel je in je eentje of met maximaal vier personen. Elke speler kiest een avonturier en werkt samen met de anderen om rijkdom en roem te vergaren. Let wel op: de keuzes die jij en je metgezellen maken beïnvloeden de missies en de campagne. Het spel is dus een zogeheten Legacy-game die zich aanpast al naar gelang de gemaakte keuzes. Het is een erg leuk, uitdagend coöperatief spel.

Normaal gesproken is er vaak een speler nodig die de vijanden bestuurt, bij Gloomhaven is dat gelukkig niet het geval; hun zetten worden bepaald aan de hand van een vernuftig kaartsysteem. Ook de spelers zelf voeren hun aanvallen en bewegingen uit op basis van kaarten. Degene met de laagste score op zijn kaart gaat eerst, gevolgd door de opvolgende nummering. Dit maakt het spel erg tactisch, aangezien je niet letterlijk de score op jouw kaart mag noemen aan een ander. Je weet dus niet precies wie eerst gaat; de monsters, je teamleden of jij. Bovendien is de combat best pittig, fouten worden genadeloos afgestraft. Een leuke, uitdagende game voor de echte bordspelfanaat dus!

Gloomhaven staat garant voor vele uren speelplezier dankzij de Legacy-mechaniek. Een echte aanrader voor liefhebbers van fantasy en tactiek!

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: 60 tot 120 minuten
Leeftijd: 14 jaar en ouder
Genre: Roleplaying spel / Legacy spel

Terraforming Mars

Terraforming Mars

Aan het einde van de 22ste eeuw gaat het niet zo goed met de mensheid. Overbevolking en schaarste aan grondstoffen zorgen voor problemen op Aarde. Er moet wat gebeuren en de oplossing is niet te vinden op onze eigen planeet. De wereldleiders richten hun blik op Mars. Kan deze planeet bewoonbaar worden gemaakt? Er is nauwelijks zuurstof, het is droog en verschrikkelijk koud – een flinke uitdaging dus. Echter zijn er behoorlijke inkomsten te genereren voor de ondernemer die erin slaagt zijn steentje bij te dragen. In Terraforming Mars kruip jij in de rol van één van deze ondernemers.

Terraforming Mars draait om drie doelen: het verhogen van de temperatuur, het verhogen van het zuurstofgehalte en het creëren van oceanen op het oppervlak van Mars. Het klinkt dus alsof Terraforming Mars een coöperatief spel is, echter is dat zeker niet het geval: iedere speler wordt afzonderlijk afgerekend op zijn bijdrage aan deze doelen.

Iedere speler krijgt een startonderneming toegewezen, die bepaald hoeveel startkapitaal (grondstoffen en geld) je ontvangt. Ook heeft iedere onderneming zijn eigen speciale acties die ingezet kunnen worden. Verder krijg je 10 kaarten met mogelijke projecten die je kan uitvoeren. Je mag zelf bepalen welke kaarten je wilt houden. Echter moet je wel de kaart kopen om deze te behouden. Aan het begin van elke nieuwe ronde krijg je overigens weer 4 nieuwe project-kaarten (waar je zelf weer beslist welke je houd, en dus koopt).

In elke ronde mag een speler maximaal 2 acties uitvoeren. Je kan bijvoorbeeld een project-kaart spelen door de kosten te betalen. Een project is bijvoorbeeld investeren in geothermische energie, zodat je meer energie kan produceren. Dit merk je echter pas de volgende beurt en dat is nou net het leuke aan Terraforming Mars: je bouwt aan een soort systeem wat langzaam steeds beter wordt. Naast projecten zijn er ook standaard acties, zoals het bouwen van steden, energiecentralen of oceanen uitgraven. Doordat elke onderneming andere specialiteiten heeft ontstaan er altijd leuke combinaties van voltooide projecten en manieren om zoveel mogelijk punten te scoren.

Uiteindelijk wint de speler die de grootste bijdrage heeft geleverd aan het bewoonbaar maken van de Rode Planeet.

Terraforming Mars is zeker geen licht spelletje, je bent er ruim 90 tot 120 minuten zoet mee. Als je niet vaak een bordspel speelt is dit misschien teveel van het goede. Voor de hardcore bordspel-fanaten is het daarentegen een echte aanrader! Niet zonder reden is Terraforming Mars één van de meest populaire bordspellen van dit moment.

Aantal spelers: 1 tot 5 personen
Speelduur: 120 minuten
Leeftijd: 12 jaar en ouder
Genre: Strategisch bordspel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *