De grappigste partyspellen voor feestjes

Wat is er leuker dan een bordspel met z’n tweeën spelen? Een partyspel spelen met een hele groep mensen natuurlijk!

In dit artikel delen we de grappigste, leukste en zotste partyspellen om met grote groepen te spelen. Er zit van alles tussen, zowel voor jong als oud. Het zijn dus leuke spellen om samen te spelen onder het genot van een drankje met vrienden, of tijdens een gezellige avond met de hele familie.

Hoe je een leuke spelletjesavond organiseert

Om een spelletjesavond te laten slagen is het belangrijk dat er een spelleider is. Diegene kent de regels van de spellen die gespeeld gaan worden van tevoren en kan daarom het spel goed uitleggen aan de anderen (die mogelijk de spellen nog nooit gespeeld hebben). Hiermee zorg je ervoor dat de avond soepel verloopt en je niet teveel tijd kwijt bent aan het opzoeken van regels.

Laten we snel kijken naar de 7 leukste partyspellen voor een gezellige avond!

1.    De Grote Dalmuti

Het leven is niet eerlijk. Zo ook De Grote Dalmuti niet. In totaal moeten 80 speelkaarten worden uitgespeeld. Ben jij als eerste je kaarten kwijt, dan ben jij de volgende ronde De Grote Dalmuti. Eindig je echter als laatste, dan ben je de volgende ronde De Grote Slaaf van De Grote Dalmuti. Sociale klassen zijn op unieke wijze in een spel gecombineerd. Erg slim bedacht! De Grote Dalmuti is het leukste met een groep van 8 personen en voor spelers vanaf 8 jaar.

2.    30 Seconds

30 seconds

30 Seconds is zonder twijfel één van de leukste partyspellen voor grote groepen. Dit partyspel doet het altijd goed op feestjes. In dit spel vorm je met een aantal spelers een team. Een van de spelers probeert binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de vijf begrippen die op een kaart staan te omschrijven aan zijn team. Hoe meer begrippen worden goed geraden door het team, des te meer velden de pion op het speelbord vooruit mag. Het doel is om met de pion van jouw team als eerste bij de finish te komen.

3.    Cards Against Humanity

Cards Against Humanity is een echte klassieker onder de partyspellen, bekend om zijn grove humor en veroorzaker van awkward momenten.

cards against humanity

Het spel is eenvoudig om te spelen: elke ronde stelt een speler (de Card Czar) een vraag die op een Black Card staat. De rest van de spelers antwoord door een White Card te spelen. Het doel is om het grappigste antwoord te geven. Let op: dit is geen spel voor kinderen.

4.    Saboteur

Een groep dwergen op zoek naar rijkdom is in Saboteur op zoek naar het verborgen goud. Onder het gezelschap zijn echte schatzoekers, maar ook saboteurs die roet in het eten willen gooien.

saboteur kaartspel

Er zijn twee groepen dwergen, iedere groep wil zo snel mogelijk bij het goud komen. Echter weet je niet precies wie in welke groep zit (en wie de saboteurs zijn). Als de goudzoekers de schat vinden worden ze beloond en krijgen de saboteurs niets. Wordt de schat echter niet gevonden, dan winnen de saboteurs deze ronde.

Wie na 3 ronden de meeste goudstukken heeft, wint het spel.

5.    Codenames

codenames

In Codenames binden twee rivaliserende geheime diensten de strijd met elkaar aan. Er zijn 25 spionnen met geheime identiteit. De teamgenoten kennen deze spionnen enkel bij hun codenaam. Beide teams gaan de strijd aan om als eerste contact te proberen te leggen met hun spionnen. Elk hoofd van de geheime dienst geeft aanwijzingen door één word te noemen dat van betrekking is op meerdere woorden op tafel. Zijn teamgenoten proberen de woorden van hun teamkleur te raden, zonder dat daarbij spionnen van de tegenstander aangewezen worden.

6.    Weerwolven van Wakkerdam

Dit is één van de leukste partyspellen om in een grote groep te spelen. In Weerwolven van Wakkerdam moeten burgers de weerwolven in hun midden op sporen en overdag lynchen. Echter weet je niet van elkaar wie wat is. Is jouw buurman een vreedzame burger, of een moordlustige weerwolf?

weerwolven van wakkerdam

Weerwolven van Wakkerdam wordt gespeeld met een spelleider. Hij vertelt het verhaal en zorgt voor een goed verloop van het spel. Iedere speler krijgt een rol, zoals een gewone burger of weerwolf. Daarnaast is er ook een jager, heks en onschuldig meisje. Elke nacht elimineren de weerwolven een burger. De dag erna bespreken de burgers in een vergadering de gebeurtenissen van de afgelopen nacht en mogen ze iemand elimineren door te stemmen. Echter doen de weerwolven zelf ook mee aan deze vergadering, dus het is nog niet zo makkelijk om tot een unaniem besluit te komen.

Weerwolven van Wakkerdam komt extra tot zijn recht als je het speelt bij kaarslicht met een griezelig muziekje op de achtergrond. Het spel is voor spelers vanaf 10 jaar en voor 8 tot 18 spelers in totaal.

7.    Uno

leuke gezelschapsspellen zoals Uno

Wie kent UNO niet? Het populaire kaartspel bestaat al ruim 40 jaar en is nog steeds er populair. Dit partyspel lijkt een beetje op pesten, maar door de kaarten in UNO is het wat leuker. Het doel is om kaarten met dezelfde kleur of hetzelfde nummer te spelen. De winnaar is degene die als eerste zijn of haar kaarten uitgespeeld heeft. En je moet natuurlijk ‘UNO’ roepen bij jouw laatste kaart. Wat UNO anders maakt dan pesten is de mogelijkheid om kaarten te ruilen, zodat jij iemand anders zijn kaarten krijgt en hij of zij jouw (volle) hand met kaarten. Daarnaast zijn er 3 blanco kaarten waar je zelf een spelregel op kan schrijven. Zo maak je jouw UNO kaartspel uniek. Het spel is snel te leren, makkelijk mee te nemen en leuk met z’n tweeën, maar ook met z’n tienen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *