Op zoek naar een strategisch bordspel? Nadenken, plannen & winnen!

Bij het winnen van een goed strategisch bordspel hangt het nauwelijks af van geluk maar met name van het plannen en uitvoeren van een gedegen strategie. Dit maakt – in mijn ogen – strategische bordspellen tot de leukste categorie bordspellen; jouw keuzes beïnvloeden direct het spel en kunnen winstbepalend zijn.

Ben je op zoek naar leuke, tactische spellen? In de lijst verderop in dit artikel vind je vast jouw volgende strategiespel!

Wat is een strategisch bordspel?

Strategische spellen zijn bordspellen waarbij je een plan moet uitwerken om te kunnen winnen. Een goed plan van aanpak vergroot je winkansen aanzienlijk. Veel strategiespellen bieden bovendien diverse keuzes in jouw beurt, zoals welke acties je gaat uitvoeren. Ook kan je vaak op meerdere manieren punten scoren, of op meerdere manieren punten krijgen. En natuurlijk speelt geluk vrijwel geen rol.

Tactische spellen voor échte strategen

Agricola

In Agricola ben je een boer (of boerin) die zijn eigen boerderij moet laten groeien. Er zijn natuurlijk grondstoffen nodig om weides, akkers en extra kamers te bouwen. Op die extra weides en akkers kun je dieren en groenten plaatsen, in de kamers komen kinderen. Máár alle dieren en kinderen moeten elke ronde eten. Lukt dat niet? Dan levert dit je minpunten op. De speler die na een aantal rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

Agricola

Het maken van keuzes staat in Agricola centraal. Het is dus cruciaal dat je een strategie uitstippelt en daarop focust gedurende het spel. Als je teveel van alles wat probeert te doen is de kans klein dat je wint. Door de grote variatie in de speelkaarten is Agricole een erg leuk strategisch bordspel, zelfs na tientallen potjes!

Check hier de goedkoopste prijzen voor Agricola.

Brass: Birmingham

Brass: Birmingham is een economische strategie game die het uiterste van jouw strategische capaciteiten zal vragen. Het spel is wel een tikje abstract en wat moeilijk om te leren, dus het is wel een spel waar je echt even voor moet gaan zitten. Brass: Birmingham speelt zich af in de industriële revolutie, tussen 1770 en 1870, waarbij elke speler een ondernemer is. Elke speler moet een industrie opbouwen en een netwerk ontwikkelen.

Brass: Birmingham

Het spel wordt gespeeld in twee helften: het kanaaltijdperk (1770-1830) en het spoorwegtijdperk (1830-1870). Om het spel te winnen moet je de meeste victory points (VP’s) behalen. Deze worden uitgedeeld aan het einde van iedere helft voor grachten, rails en industrietegels.

Check hier de goedkoopste prijzen voor Brass: Birmingham.

Terra Mystica

In Terra Mystica kruipt elke speler in de huid van een bepaald ras met speciale eigenschappen. De bedoeling van dit strategische spel is dat je het grondgebied van jouw ras moet zien te vergroten. Enkel als de ondergrond in jouw kleur is verandert kun je er bouwen. Je kan punten scoren door je speciale kracht te gebruiken, steden te bouwen of gebruik te maken van de specifieke score-mogelijkheden voor die ronde.

terra mystica

Wie na vijf rondes de meeste punten heeft, wint het spel. Terra Mystica is een echte strategie game omdat je een beperkt aantal acties per beurt hebt en dus goed moet overwegen wat jouw beste keuze is.

Check hier de goedkoopste prijzen voor Terra Mystica.

Terraforming Mars

Terraforming Mars, een futuristisch strategiespel. Hetgeen dat Terraforming Mars onderscheid van de andere spellen die tot nu toe zijn genoemd in deze lijst is het coöperatieve karakter van dit spel. In dit spel neemt iedere speler de rol aan van een rijke ondernemer die gezamenlijk als doel hebben om Mars bewoonbaar te maken.

Elke ronde krijg je grondstoffen en inkomsten en dat dien je zo efficiënt mogelijk in te zetten. Je kan projecten voltooien, oceanen aanleggen, het zuurstofgehalte verhogen of de temperatuur op de rode planeet verhogen. Elke ondernemer (coöperatie) heeft unieke eigenschappen waarop je jouw strategie zal moeten afstemmen. Door acties uit te voeren ontvang je punten, wie het meeste punten heeft behaald zodra Mars bewoonbaar is wint het spel. Je werkt dus samen om Mars bewoonbaar te maken, maar er kan slechts één winnaar zijn; namelijk degene die de grootste bijdrage heeft geleverd.

Check hier de goedkoopste prijzen voor Terraforming Mars.

Spirit Island

In dit co-operatieve strategiespel is elke speler een spirit die de inwoners van het eiland helpt om kolonisten af te weren. Spirit Island is niet voor niets een van de meest populaire co-operatieve strategie spellen. In Spirit Island gebruik je magische krachten om kolonisten te verjagen of de huidige bewoners van het eiland sterker te maken. Doordat er diverse scenario’s zijn is de herspeelbaarheid van Spirit Island hoog.

Spirit Island

De kolonisten zullen elke beurt een deel van het eiland innemen. De volgende beurt zullen ze er bouwen, zodat er nederzettingen ontstaan. De beurt daarna gaan ze plunderen en worden de inwoners van het eiland daar aangevallen. Gelukkig beschermen de bewoners zichzelf, maar niet altijd op de beste manier. Het is dus aan de spelers om de juiste strategische koers te bepalen en de kolonisten te verjagen van het eiland.

Check hier de goedkoopste prijzen voor Spirit Island.

Favoriete strategische bordspel?

In de bovenstaande lijst hebben we enkele van de beste strategische bordspellen van dit moment met je gedeeld. Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke, tactische spellen, zoals:

Wat is jouw favoriete strategische bordspel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *