5 Leukste familie bordspellen voor urenlang speelplezier

Zowel jong als oud kan genieten van een leuk bordspel. Misschien ben jij op zoek naar een leuk bordspel om te spelen samen met het hele gezin? We hebben de vijf leukste familie bordspellen voor je op een rijtje gezet.

Waarop letten bij het kopen van familie bordspellen?

Het leuke van een bordspel voor de hele familie is dat iedereen mee kan spelen. Zo kan je gezellig na het eten een bordspel spelen met z’n allen. Dat is toch beter dan ’s avonds achter de schermen kruipen? Even samen een ‘offline’ spelletje spelen is bovendien reuzegezellig!

Wat handigheden om op te letten voordat je een spel koopt:

  • Check voor welke leeftijd het spel is
  • Check voor hoeveel spelers het spel is

De meeste van de bordspellen hieronder zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Echter kunnen sommige bordspellen uit de lijst ook met kinderen jonger dan 8 jaar worden gespeeld met wat hulp van ouders.

Bij Bordspelprijzen vind je een compleet overzicht van alle bordspellen. Om je te helpen het leukste familiebordspel te vinden volgt hieronder onze top 5!

Carcassonne

We beginnen de lijst gelijk met een paar toppers die niet mogen ontbreken in de lijst met beste familie bordspellen. Carcasonne is een spel dat makkelijk uit te leggen is en enorm leuk om te spelen.

familie bordspel carcassonne

Bij aanvang van het spel ligt er één starttegel en elke beurt trekt de speler één tegel en legt hij deze tegel aan. Hierbij is het wel belangrijk dat wegen aansluiten op andere wegen, steden aan steden, enzovoorts. Na het aanleggen van een tegel bepaal je of je één van je horigen erop wilt zetten. Die kan je plaatsen op het weggedeelte, in de stad, het klooster of op het weiland (afhankelijk van wat afgebeeld is). Als een bouwwerk wordt voltooid dan pak je de horige terug en scoor je punten, die je bijhoudt op het scorespoor.

Carcassonne is makkelijk uit te leggen en te spelen en toch zit er genoeg diepgang en tactiek in om het leuk te houden. Ieder spel is anders. Bovendien zijn er ook veel uitbreidingen voor Carcassonne, zodat de echte liefhebber nog meer toevoegingen kan doen aan een spel dat op zichzelf al erg leuk is. 

Catan

Nummer twee op de lijst mag ook beslist niet ontbreken: De kolonisten van Catan (of kortweg Catan). De meesten zullen het spel wel kennen, voor diegenen die het nog niet kennen: Catan is één van de meest populaire bordspellen allertijden. Het spel bevat elementen van tactiek en strategie, maar heeft ook een goede dosis geluk. Het is een erg leuk familiespel.

Kolonisten van Catan

De spelers starten op het eiland Catan om hun nederzettingen uit te bouwen en de eerste te zijn die tien overwinningspunten behaald. Iedere speler start met 2 dorpen en 2 straten. Op elk fiche van het eiland staat een nummer, dobbelt een speler een nummer waar jouw dorp – of later, stad – staat, dan ontvang je de grondstoffen die op de tegel staan afgebeeld. Met de grondstoffen die je op deze manier verzamelt bouw je wegen, dorpen en upgrade je dorpen naar steden. Een stad levert niet één maar twee grondstoffen op per worp. Je kan ook jouw grondstoffen benutten om ontwikkelingskaarten te kopen, die leveren bijvoorbeeld een ridder op of direct een overwinningspunt.  

Het leuke van Catan is dat het eiland elke keer uniek is. Dit maakt Catan een erg leuk spel om te blijven spelen. Er is bovendien ook veel interactie onderling, omdat je vaak niet eenvoudig aan alle benodigde grondstoffen kan komen zul je moeten handelen met de andere spelers.

Catan is vrij eenvoudig te leren en biedt veel diepgang en toch is ook een portie geluk nodig. Interactie met andere spelers is leuk en eenvoudig. Dit maakt het een leuk familiespel voor het hele gezin, wel voor kinderen vanaf 8 jaar.

Regenwormen

De meeste dobbelspellen zijn vrij eenvoudig en daardoor uitermate geschikte als familiespel. Zo ook Regenwormen. In dit leuke dobbelspel is het doel om zoveel mogelijk regenwormen te verzamelen, dit doe je door te dobbelen.

Bij de start van het spel liggen alle tegels met nummers van 21 tot en met 36 op tafel. Op elke tegel staat het aantal wormen dat je krijgt als je die tegel hebt. Het doel is om te dobbelen en met je score een tegel te claimen.

Regenwormen dobbelspel

Om beurten gooien de spelers met 8 dobbelstenen en doen ze hun best om een zo hoog mogelijke totaalscore te gooien. Je gooit als eerste de 8 dobbelstenen en kiest een waarde om te houden, bijvoorbeeld alle tweeën. Dan werp je de overgebleven dobbelstenen en kies je weer een waarde waarvan je alle dobbelstenen houd. Dit doe je net zolang tot je een score hebt die je wilt houden en waarmee je een tegel kan pakken. Ook moet je tenminste één worm hebben gedobbeld om te mogen pakken. Lukt het echter niet om een unieke waarde te dobbelen, dan is je beurt voorbij. Je mag dus niet meerder keren dezelfde waardes apart leggen.

Regenwormen biedt wat tactiek en met name geluk. Dit maakt het een erg leuk spel om samen met het gezin te spelen. Het spel is eenvoudig en laagdrempelig. Een ideaal spel voor een potje na het avondeten of de zondagmiddag!

Azul

Een ander leuk familiespel is Azul. Het is erg leuk om met het hele gezin te spelen! In dit spel is het doel om het paleis van de koning van Portugal te voorzien van fraaie tegels. Het spel is eenvoudig uit te leggen maar bied toch enorm veel diepgang door wat wel en niet mag en de manieren waarop extra punten gescoord kunnen worden.

Azul

In Azul is het doel om de mooie tegels op zo’n manier te combineren dat je het maximale aantal punten scoort. Je moet steeds bepalen welke tegels je eerst wilt spelen, afhankelijk van uit welke tegels je kan kiezen en wat je tegenstanders van plan zijn. Hoe meer tegels je op je bord weet te leggen, des te meer levert het plaatsen van een nieuwe tegel op. Echter kan je maar één soort tegel per verticale of horizontale rij plaatsen. Dit maakt Azul een leuk spel, vol tactiek, maar niet te moeilijk voor kinderen vanaf 8 jaar.

Qwixx

Tot slot hebben we Qwixx. Een klein en eenvoudig spel, maar daardoor des te leuker om even tussendoor te spelen (of als opwarmer voor een spelletjesavond). Het spel bestaat uit een scoreblok en zes dobbelstenen. Je kan het spel bovendien is slechts enkele minuten uitleggen. Iedere speler wilt zoveel mogelijk getallen aankruisen op zijn scoreblad. Hoe meer kruisjes je hebt, des te meer punten scoor je. Elke speler krijgt zijn eigen scorebord met daarop 4 rijen met cijfers. Rood en geel lopen van 2 tot 12 en blauw en groen van 12 naar 2. Spelers dobbelen om de beurt, dit gebeurt met twee witte en vier gekleurde dobbelstenen.

Qwixx

Je hoeft dus niet te wachten op elkaar (ideaal voor de wat ongeduldige kinderen), omdat bij iedere worp alle spelers meedoen. De combinatie van witte dobbelstenen is voor alle spelers. De waarde daarvan mag je optellen en het getal van die waarde kan je doorkruisen op je scoreblad. Je kruist overigens altijd van links naar rechts. De speler die dobbelde mag daarbij ook een combinatie maken van een witte en een gekleurde dobbelsteen. De waarde van dit getal moet worden doorgekruist in de overeenkomende kleur. Kan je geen kruisje zetten? Dan kruis je een ‘mislukte worp’ aan wat je 5 strafpunten oplevert.

Qwixx is erg eenvoudig om te spelen, makkelijk uit te leggen en een potje speel je snel. Het is een perfect spel om samen met kinderen te spelen, omdat je niet hoeft te wachten tot je aan de beurt bent om wat te doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *